Kaffe

Vi har kaffebønner – ta med deg en pose hjem!

I samarbeid med Pals selger vi kaffebønner i poser á 250g. Kvaliteten og smaken på kaffen er aller best rett etter kverning og vi ser at flere ønsker å kverne bønner selv hjemme. Vi kverner også gjerne bønnene for deg. God kaffe er viktig.

Vi har to kaffevarianter som er i vårt standardutvalg, i tillegg vil vi ha minst to andre kaffevarianter tilgjengelig som vil variere i karakter og opprinnelse. Standardutvalget vårt er Baker Hansens eget og er satt sammen av bønner fra ulike deler av Guatemala og fra Fedecocagua kooperativet. De samme bønnene er brukt i begge variantene, men de har ulik brenningsgrad. Bønnene er dyrket i høylandet i vulkansk jord, som gir en søt og rund smak. Baker Hansens utvalgte er mellombrente bønner som egner seg til trakter. Baker Hansens Espresso er espressobrent, noe som gir en fin og elegant syrlighet med preg av sjokolade i ettersmaken. Disse to bønnevariantene er også de vi bruker til å lage kaffen vi serverer i våre butikker, til en hver tid nykvernet.

PROSJEKT GUATEMALA!

I Baker Hansen tar vi kaffe på alvor. All vår kaffe inngår i Fairtradesystemet og vi opprettet et Guatemala-prosjekt sammen med Pals for flere år siden. Her jobber vi med å bedre forholdene til kaffeplukkerne og deres familier. Vi etablerte et fond i 2008 hvor noe av pengene fra hver kopp kaffe vi selger og et bidrag fra Pals går uavkortet til å bedre livsvilkårene for arbeiderne på kaffeplantasjene i Guatemala.

Siden 2008 har Pals og Baker Hansen renovert over 70 hus i Guatemala. Bakgrunnen for prosjektet er vårt engasjement for bedre kokemuligheter og inneklima for verdens fattige kvinner. En av de aller viktigste årsakene til lungesykdommer og for tidlig død er giftig røyk fra primitive komfyrer. I 2008 var vi i Guatemala for å besøke kooperativet Esperanza del Futuro. Her har de slitt med dårlig inneklima og primitive komfyrer i lange tider. Renoveringene har blant annet inkludert å installere ny skorstein i kjøkkenrommet. Denne skorsteinen fører
den giftige røyken ut, noe som har gitt mange familier i landsbyen et nytt inneklima. Bedre inneklima er med på å redusere faren for astma, lungebetennelse, lungekreft og øyesykdommer blant kaffearbeidere og deres familier.

I tillegg støtter vi arbeidet med å bygge et renseanlegg for avløpsvann fra kaffevasking. Avløpsvannet inneholder store mengder organisk materiale, som tidligere har gått ut av i jorden og videre forurenset elvene. Myndighetene stiller nå strengere krav til rensing og de små kollektivene har problemer med å innfri disse.

VÅRE KAFFEDRIKKER

Espresso Kickstart på dagen, en liten sterk kaffe.
Cortado Espresso i liten kopp etterfylt med steamet melk
Americano 50/50 espresso og kokende vann
Latte Espresso med steamet melk og litt skum
Cappuccino Espresso med 50/50 skum og steamet melk
Mocca Espresso med varm sjokolade
Traktekaffe Brygget på Baker Hansens utvalgte, vår egen blanding. Fyldig og god kaffe fra utvalgte plantasjer i Guatemala.
Frappé – Kickstart på dagen Prøv en av våre kalde kaffedrikker. Herlig forfriskende på en varm dag

HISTORIEN OM KAFFE

I det sørlige hjørnet av Etiopia, i et område kjent som Kaffa, gror kaffetreet Coffea arabica. Det er mange myter knyttet til kaffe. En av de mest kjente handler om gjetergutten Kaldi. Kaldi oppdaget at geitene ble uvant livlige og ikke ville falle til ro om kvelden. Det var selvfølgelig bær fra kaffebusken geitene hadde fått i seg. Legenden sier at Kaldi ble så nysgjerrig at han spiste bærene selv, noe som falt i smak. Ryktet om bærene fra kaffe-busken begynte å spre seg, og via handelskaravaner, reiser og internasjonal politikk spredde kaffe seg til hele verden.