Kaffe

Vi har kaffebønner – ta med deg en pose hjem!

I samarbeid med Pals Kaffe selger vi kaffebønner i poser á 250g. Nyt den rike smaken og beste kvaliteten rett etter kverning. Enten du foretrekker å kverne bønnene selv eller ønsker at vi gjør det for deg, er vi her for å sikre at hver kopp er en smaksopplevelse du vil huske.

Vi tilbyr to kaffevarianter i vårt standardsortiment, i tillegg til minst to andre varianter med ulik karakter og opprinnelse. Vår standard Baker Hansen kaffeserie består av bønner fra ulike deler av Guatemala og Fedecocagua-kooperativet. De samme bønnene brukes i begge variantene, men de har ulik brenningsgrad. Bønnene dyrkes i høylandet i vulkansk jord, noe som gir en søt og rund smak. Baker Hansens Utvalgte er mellombrente bønner som egner seg godt til trakting. Baker Hansens Espresso er espressobrent og gir en elegant syrlighet med hint av sjokolade i ettersmaken. Disse to variantene brukes også til den nykvernede kaffen vi serverer i butikkene våre til enhver tid.

PROSJEKT GUATEMALA!

I Baker Hansen tar vi kaffe på alvor. All vår kaffe inngår i Fairtrade-systemet, og vi startet et Guatemala-prosjekt sammen med Pals for flere år siden. Målet er å forbedre forholdene for kaffeplukkere og deres familier. I 2008 etablerte vi et fond hvor en del av inntektene fra hver solgte kopp kaffe, samt bidrag fra Pals, går uavkortet til å forbedre livsvilkårene på kaffeplantasjene i Guatemala.

Siden 2008 har Pals og Baker Hansen renovert over 70 hus i Guatemala. Prosjektet startet med ønsket om å forbedre kokeforhold og inneklima. En av hovedårsakene til helseproblemer og tidlig død blant kaffearbeidere er giftig røyk fra primitive komfyrer. Da vi besøkte kooperativet Esperanza del Futuro i 2008, så vi utfordringene med dårlig inneklima og bruk av primitive komfyrer. Renoveringene inkluderte installasjon av nye skorsteiner i kjøkkenområdene, noe som har bidratt til bedre inneklima for mange familier i landsbyen. Bedre inneklima bidrar til å redusere risikoen for astma, lungebetennelse, lungekreft og øyesykdommer blant kaffearbeidere og deres familier.

Vi støtter også byggingen av et renseanlegg for avløpsvann fra kaffevasking. Avløpsvannet inneholder store mengder organisk materiale som tidligere har forurenset elvene etter å ha lekket ut i jorden. Myndighetene stiller nå strengere krav til rensing, og små kollektiver har utfordringer med å oppfylle disse kravene.

VÅR KAFFEMENY

Espresso Kickstart på dagen, en liten sterk kaffe.
Cortado Espresso i liten kopp etterfylt med steamet melk.
Americano 50/50 espresso og kokende vann.
Latte Espresso med steamet melk og litt skum.
Cappuccino Espresso med 50/50 skum og steamet melk.
Mocca Espresso med varm sjokolade.
Traktekaffe Brygget på Baker Hansens utvalgte, vår egen blanding. Fyldig og god kaffe fra utvalgte plantasjer i Guatemala.
iskaffe Prøv en av våre kalde kaffedrikker. Herlig forfriskende på en varm dag

HISTORIEN OM KAFFE

I det sørlige hjørnet av Etiopia, i et område kjent som Kaffa, vokser kaffetreet Coffea arabica. Det er mange myter knyttet til kaffe. En av de mest kjente handler om gjetergutten Kaldi. Kaldi oppdaget at geitene ble uvanlig livlige og ikke ville falle til ro om kvelden. Det var selvfølgelig bær fra kaffebusken geitene hadde fått i seg. Legenden sier at Kaldi ble så nysgjerrig at han spiste bærene selv, noe som falt i smak. Ryktet om bærene fra kaffebusken begynte å spre seg, og via handelskaravaner, reiser og internasjonal politikk spredte kaffe seg til hele verden.